מחשבות טורדניות הן מחשבות שליליות אשר חוזרות על עצמן. מחשבות אלו יהיו פסיביות, במיקוד שליטה עצמי ויהיה קשה לנו לשלוט עליהן. הן עשויות להופיע גם במצבי דיכאון, חרדה, אשמה ובמצבי מצוקה שונים. כל חווית חיים שלילית יכולה לעורר בנו מחשבות בלתי נשלטות ומחשבות אלו גורמות לנו לחיות מחדש את החוויה. מחשבות טורדניות עלולות לפגוע באיכות חיים, במערכות יחסים ובתחושת השליטה העצמית. המחשבות נלוות לתחושה של חוסר שליטה עצמית, בהתשה, דימוי עצמי נמוך ואף עשויות להגיע להתפתחות של OCD.
כולנו עוברים משברים וחוויות חיים מטרידות ומלחיצות אשר עלולות לגרום לעוגמת נפש. תחושה זו עלולה ללוות אותנו במשך חודשים רבים אשר במהלכם אנחנו בדרך כלל משחזרים שוב ושוב בראשנו את הסיטואציות השליליות שקרו, ביקורתיות (בעיקר כלפי עצמנו) , שיחות ונושאים הקשורים לחוויות אלו. למחשבות אלו מתווספות גם שאלות רבות, כגון: למה זה קרה דווקא לי? מה לא עשיתי בסדר? איך זה משפיע עליי? וכדומה. מחשבות ושאלות אלו עלולות לחזור בלופים אינסופיים, למרות הניסיון הרב שלנו לצאת מהם בדרכים שונות.
תכונותיהן של מחשבות טורדניות:
המחשבה היא טורדנית ועיקשת. למרות ניסיונות הרבים והמאמצים לחשוב באופן חיובי ולהפסיק את המחשבה הזו, היא אינה מפסיקה ואף הופכת להיות מחשבה אובססיבית. המחשבה קשורה באירוע מסוים, בחוויה מטרידה מסוימת או במחשבות שליליות על עצמנו.
המחשבה היא פסיבית. המחשבה מופיעה בעקבות טריגר מודע או לא מודע. כאשר היא מופיעה עשויים להתלוות אליה גם תחושות חרטה, דאגה, פחד וחרדה.
מחשבה טורדנית כרוכה בדרך כלל בתחושת איום על הרווחה הפיזית או הנפשית שלנו. תוכן המחשבות יהיה מאיים, שלילי, מפחיד, שנוא. כאשר אנחנו נמצאים במצוקה, יש לנו נטייה יותר ויותר להאמין למחשבות שליליות אלו.
מחשבה טורדנית היא פולשנית מאוד. היא מתגנבת לראשנו על ידי מחשבה, זיכרון או תמונה ויזואלית. לעיתים היא מגיעה ומכניסה אותנו ללופ של מחשבות אלו עוד לפני היכולת שלנו להבין מה קרה ולעצור אותה.
מחשבה טורדנית גורמת לאובדן שליטה. מחשבה זו עלולה לגרום לנו לחוש שאנחנו משתגעים או מאבדים את דעתנו. אובדן השליטה וחוסר יכולתנו להפסיק לחשוב את אותה המחשבה שוב ושוב עלולה גם להשפיע על המצב הנפשי שלנו, על היכולת שלנו לתקשר ועל מערכות היחסים.
קשה מאוד לעצור את המחשבה הטורדנית. ברגע שהיא מתחילה היא הופכת להיות דומיננטית ומקשה עלינו להעביר את תשומת ליבנו למיקוד אחר. חוסר יכולתנו לשלוט במצב זה ולצאת ממנו עלול לגרום לנו לחוסר איזון מחשבתי, דימוי עצמי נמוך וחוסר יכולת ריכוז.
מחשבות מופשטות. מחשבות אלו בדרך כלל יהיו מחשבות יותר מופשטות הקשורות לערך העצמי שלנו, לעתיד ולמערכות יחסים. מחשבות אלו יהיו בדרך כלל יותר מנותקות מן המציאות ויהפכו כמו כדור שלג לגדולות, משמעותיות יותר ומוכללות יותר.
כיצד NPL יכול לעזור עם המחשבות הטורדניות?
בטיפול NLP אנחנו מעמיקים את ההבנה סביב המחשבות הטורדניות. ביחד אנחנו מחפשים את הטריגר המפעיל אותה ובודקים כיצד הוא מוביל למחשבה הטורדנית ובסוף גם להתנהגות או דפוס שהוא הרסני. דרך תקשורת עם התת מודע ובאמצעות דמיון מודרך אנחנו מנסים לשנות את המחשבה השלילית ואת ההתנהגות הנובעת מתוכה.
כחלק מהטיפול אנחנו חוזרים אל החוויה הראשונה בעקבותיה נוצרה המחשבה הזו ויוצרים חוויה שונה, חיובית יותר. כמובן זהו תהליך שקורה דרך בשלות ומוכנות של כל אחד, יכולת לקבל את החוויה ולמחול לעצמנו. באמצעות הדמיון המודרך יש באפשרותנו ליצור חוויה שונה ומתקנת לחוויה השלילית, בכך שאנו יוצרים זיכרון חדש ואחר לאותה חוויה.
הרפיות בדמיון מודרך מסייעות לנו קודם כל למצוא שלווה נפשית ולהשקיט את המחשבות המתרוצצות והמטרידות במוחנו. בנוסף הרפיות אלו עוזרות לנו ליצור מחשבות יותר חיוביות כלפי המציאות, מערכות היחסים וכלפי עצמנו. מחשבות חדשות אלו עוזרות למצוא איזון נפשי, ריפוי ולחזק את הדימוי הערך העצמי.
Comments