רובנו עברנו לפחות פעם בחיים השפלה, גיחוך, מבוכה, ערעור של תחושת ביטחון וכבוד, דחייה או חוויות לא נעימות בסביבה חברתית.
חלקנו למדנו מגיל צעיר להימנע מתחושת כישלון והתנהגות העלולה לעורר תגובה חיצונית שלילית ולפיכך כולנו חשנו במבוכה וביישנות ברמה כזו או אחרת.
ביישנות היא תופעה נפוצה. על פי מחקרים, כשליש מהאוכלוסייה בישראל העידו כי הם ביישנים.
ביישנות לעיתים מתקשרת לסיטואציה חברתית חיובית. למשל, כשזוג מתאהב, כשאנחנו מקבלים מחמאה. אך זהו רק צד אחד של הביישנות. בצידה השני הביישנות היא תחושה של חוסר נוחות וחשש בסביבה חברתית. היא עלולה לגרום לתחושות פיזיות לא נעימות, לתחושת כישלון ואף הימנעות מחיי חברה.
מהי ביישנות?
ביישנות היא תחושה של חוסר נוחות, מתח וחשש בסביבה חברתית ונובעת מתחושת חוסר ביטחון עצמי ופחד. מרבית האנשים חוו תחושה זו בחייהם בסיטואציות חברתיות שונות. כאשר הביישנות נחווית בעוצמה, היא עלולה ליצור הימנעות ממפגשים חברתיים ולבעיות בתוך מערכות היחסים.
מי הם הביישנים?
לרוב הביישנים הם בעלי הערכה עצמית נמוכה וממעיטים בכישוריהם. הם תופסים את הביצועים שלהם כלא מספקים ויש להם נטייה להרגיש כישלון ואכזבה מהתוצאות. לעיתים קשה להם לקלוט ולהבין משוב חיובי. הם חושבים הרבה על ביקורות מופנות כליפהם. תחושה של השפלה ומובכות תציף אותם אפילו לאור טעות קטנה.
תסמינים של ביישנות:
הביישנות מתבטאת בדרכים רבות ושונות:
הסמקה, קצב פעימות לב מואץ, הזעה, כאבי בטן, רעד ונמלול בגפיים. הביישנות עלולה להוביל לכישורים חברתיים לקויים ובמקרים קיצוניים, להתבודדות והימנעות סביבה חברתית. במקרים קיצוניים אלו ימנעו הביישנים ממקומות ציבוריים, מסיבות ומקומות הומי אדם, פגישות עבודה ואף יתקשו בעת צרה לבקש סיוע ועזרה.
כיצד מתבטאת הביישנות?
כאשר הביישן נמצא במפגש חברתי הוא חושש שמא האדם מולו ישים לב כי ליבו דופק בחוזקה או שהוא יבחין בהסמקה. לפני הפגישה, הם עלולים לדמיין אירועים שליליים שייתכנו או להיזכר בחוויות שליליות מן העבר. הם לעיתים יצפו לתוצאה שלילית מהתנהגותם במהלך המפגש ולחוש פחד ולחץ. הפחד הנובע מתוך ציפייה זו יכול להפוך את הכישלון למציאות ולהשפיע על ההתנהגות, כמו נבואה שמגשימה את עצמה.
הסיבות לביישנות:
הסיבות לביישנות הן רבות ומגוונות:
על פי פסיכולוגים וסוציולוגים המתמחים בפסיכולוגיה של הילד, טוענים כי הביישנות היא תכונה נרכשת. מיום הולדתנו, אני עוברים תהליכי למידה ומתוכם מעצבים את ההתנהגויות והדפוסים שלנו. הביישנות היא מעין מנגנון הגנה הנועד להגן עלינו בתהליך החיברות שאנחנו יוצרים במהלך השנים.
פסיכואנליטיקאיים רואים באופן שונה את הביישנות. לדעתם, זהו תוצר של הקונפליקטים החבויים בתוף נפשם.
הבהביוריסטים סבורים כי הביישנות היא תגובת בעת (פוביה) נרכשת בסיסית. לאנשים ביישנים ישנם ליקוי וחסך במיומנויות חברתיות הכרחיות. אלו נובעים מהתנסויות חברתיות שליליות בעבר. מתוך הרצון להצליח מלווה אותם תחושת פחד וחרדה בעת המפגש.
המתמחים בחקר תכונות האישיות טוענים כי ביישנות היא תכונה מולדת ותורשתית ממש כמו תכונות גופניות ואינטליגנציה.
נכתב ע"י אן נאור- מטפלת בשיטת Nlp
ודמיון מודרך.
בעזרת הספר "ביישנות ואיך להתגבר עליה",
gaya- מרכז טיפולי רב תחומי,
מים שקטים- קבוצת חרדה חברתית
#טיפול #טיפולnlp #התחדשות #טיפולבהתקףחרדה #חרדה #טיפולבחרדה #טיפולמיידיבחרדה #הפרעתחרדהטיפול #פתרוןלחרדות #נגדחרדות #nlp #אןנאור #דמיוןמודרך #טיפולבנשימה #נשימה #מדיטציה #פאניקה #הפרעתפאניקהטיפול #טיפולבכעס #טיפולמקצועי #טיפולבחוסרביטחוןעצמי #טיפולבזוגיות #טיפולזוגי #טיפולחוסר #חוסרביטחון #קשב #קשבוריכוז #מומחיתלטיפולרגשי #היפראקטיביותבילדים #טיפולבצפון #עבודהסוציאליתקלינית #חינוךבשילובאומנויות #יישובסכסוכים #מטפלתבNLPבמבוגרים #נפגעינפש #שיקוםוהחלמה #שיקום #נוערבסיכון
Comments