top of page
  • תמונת הסופר/תann naor

מה יוביל אותנו להצלחה?

עודכן: 17 בספט׳ 2023



שאלה שעולה כאשר אנחנו מציבים מטרה היא האם אנחנו מסוגלים להגיע למטרה. תשובה לשאלה זו טמונה לא רק בכלים, במשאבים ובמיומנויות שיש ברשותנו, אלא גם באמונה שאנחנו מסוגלים להגיע למטרה בהצלחה.



מהי תחושת מסוגלות וכיצד היא משפיעה על חיינו?


תחושת מסוגלות היא אמונתו של האדם בנוגע ליכולתו להשיג שליטה על אירועים המשפיעים על חייו וביכולתו לגייס מוטיבציה, משאבים קוגניטיביים ופעולות הנדרשות על מנת להתגבר על משימות. תחושה זו נבנית ממיקוד עצמי (פנימי) וממיקוד חיצוני (פידבקים חיוביים או שליליים כלפי התנהגות או פעולה). תחושת מסוגלות משפיעה על האופן בו אנחנו חושבים, מדברים, מתנהגים ואפילו על שפת הגוף שלנו.

את המונח טבע אלברט בנדורה, פסיכולוג וחוקר בתחום הפסיכולוגיה החברתית. היום המושג נקרא גם מחוללות עצמית או יעילות עצמית. בנדורה גילה כי תחושת מסוגלות היא המפתח ליכולתנו להתמודד ולהתנהל אל מול משימות ואתגרים בחיינו הפרטיים והמקצועיים. זאת מכיוון שרובנו יודעים לחלום, לשאוף ולהציב מטרות, אך מעטים מאיתנו יודעים לפתח הרגלים ופעולות עקביות על מנת להגשים אותן. לרוב תחושת מסוגלות מתקשרת לעבודה או למקצוע, אך תחושת מסוגלות מתבטאת גם ביכולתנו לפתח מערכות יחסים ולשמר אותן.


ניתן לחלק את תחושת המסוגלות העצמית לשלושה תחומים:


1. מסוגלות אקדמית – האמונה כי ביכולתנו ללמוד, לקלוט דברים חדשים ולהפנימם.

מחקר מקיף בדק הצלחה במקצוע מתמטיקה בקרב תלמידים במדינות: יוון, הולנד, ארצות הברית, טורקיה והונג קונג. במדגם זה השתתפו כ-9,000 תלמידים. במחקר נמצא כי בהשוואה לשאר משתנים שונים כמו מצב סוציו-אקונומי וחרדה, תחושת המסוגלות של התלמידים הייתה המנבא החזק ביותר להישגים לימודיים במתמטיקה.

מחקר נוסף שנערך גם במקצוע המתמטיקה בקרב תלמידים, מצא כי תחושת מסוגלות משפיעה לא רק על הצלחת התלמידים במתמטיקה, אלא על הצלחה בכלל הלימודים.


2. מסוגלות חברתית – עד כמה אנחנו בעלי יכולת ליצור ולשמר מערכות יחסים מיטיבות ועמוקות?

עד כמה אנו מעניקים מעצמנו למען האחר?

כמה אנחנו גם לומדים לקבל מתוך מערכות יחסים אלו?


3. יכולת שליטה עצמאית: האמונה בכוחות ובכלים שלנו – האמונה כי ביכולתנו לשלוט על תגובותינו ולווסת את ההתנהגות שלנו.




כיצד נרכשת תחושת מסוגלות?


הצלחות וכישלונות העבר:

אדם שחווה הצלחות בעברו ירגיש בטוח יותר להציב מטרות, ידע להסתגל לשינויים ולהתמודד עם חוסר וודאות. בנוסף, חוויות עבר סייעו ברכישת כלים ומיומנויות שהובילו אותו להצלחות. תחושת המסוגלות תתחזק אצל האדם אם הוא ייחס לעצמו את ההצלחות מתוך מאמץ והשקעה.


למידה מהתנסויות של אחרים:

אדם יכול ללמוד לא רק מההצלחות והכישלונות שהוא חווה, אלא גם מהתבוננות ולמידה על התנסויות של אנשים אחרים. כאשר אדם אחר מתמודד עם קשיים ואתגרים ומצליח, הוא יכול לעורר בנו את המוטיבציה ואת תחושת המסוגלות כך שנגיד לעצמנו "גם אני יכול/ה".


שכנוע מילולי:

מחקרים הראו כי אדם שמצליח לשכנע אדם אחר כי הוא בקיא ומקצועי ויכול לעמוד במשימה, יתאמץ וישקיע יותר בכדי לעמוד בצדקתו. לכן השכנוע המילולי משפיע על הגורם החיצוני, אך גם יש לו השפעה פנימית, על המוטיבציה של האדם.


מצב רגשי:

מצב רגשי משפיע על המחשבות, התנהגות ודרכי פעולה. כאשר האדם נמצא במתח רב ולחץ גבוה, מוחו עלול לפרש את התחושות הללו ככישלון בביצוע המטלה. כך יורד גם הביטחון העצמי והיכולת לבצע את המשימה. כאשר אדם מרגיש רגוע, בטוח ושלו הוא יכול לחשוב באופן בהיר יותר, להיות יותר ממוקד בביצוע המטלה וכך ישנו סיכוי גבוה יותר גם לחוות הצלחה.



מה משפיע על תחושת המסוגלות שלנו?

  • רמת הריכוז ויכולת הלמידה.

  • הבעת דעה ועמדה.

  • שימוש וטיפוח של מיומנויות.

  • ידע מקדים.

  • זיכרון של חוויות שליליות או חיוביות.




השפעות של תחושת מסוגלות על חיינו:


במחקר שנערך על תחושת מסוגלות בקרב מורים, החוקרים טענו כי ישנם שלושה מרכיבים המשפיעים על תחושת המסוגלות: אינטליגנציה, אישיות ועברו של האדם (בתחום המקצועי גם תחושת המסוגלות מתקשרת אל ההכשרה). לעומתם, בנדורה טען כי תקופת הילדות, הסביבה הביתית והיחסים עם ההורים הם המשפיעים על תחושת המסוגלות. לפיו, הורים תומכים, מעורבים ומעודדים יקנו בסיס טוב יותר לפיתוח תחושת מסוגלות מאשר הורים שאינם מעורבים ומעודדים.


כאשר אנחנו מרגישים תחושת מסוגלות חיובית אנחנו חשים יותר גם ביטחון עצמי. גם האנשים סביבנו יכולים לחוש את הביטחון העצמי שלנו ואת החיוביות הנובעת מתוך התחושה ואף ירצו בקרבנו. בנוסף במצבים של שיתוף פעולה עם אנשים אחרים (עמיתים בעבודה/ חברים/ משפחה), יהיה קל יותר לשתף פעולה מכיוון שהאגו והתערערותו אינם קיימים. כלומר, אנחנו נרגיש טוב עם עצמנו ובטוחים בהתנהגות או בשיח, כך שהאדם עימו אנו משתפים פעולה לא יערער את תחושת הביטחון והמסוגלות.



על מה משפיעה תחושת מסוגלות?

  • הישגיות.

  • יכולת התמדה.

  • לקיחת אחריות.

  • אמונה בעצמנו ולעיתים גם בסובבים אותנו.

  • יכולת להפיק את המיטב מפעולות, מצבים והתנהגויות.

  • מידת הקשב לצרכנו.

  • התמודדות עם אתגרים ומשברים.

  • גמישות לשינוי ובניית אסטרטגיות להתמודדות עמו.

  • יעילות בהתמודדות עם קונפליקטים שונים.

  • הרגשת נינוחות ושלווה.

  • מידת ריכוז במשימות.






כיצד שיטת NLP ודמיון מודרך יכולים לעזור לנו לחזק את תחושת המסוגלות?


שיטת NLP מתמקדת ביצירת שינוי דרך התת מודע, בו נמצאים רוב הזיכרנות, הדפוסים והתפיסות שלנו. אם ברצוננו ליצור שינוי מהותי בדרך הסתכלות שלנו על העולם ועל עצמנו, עלינו לשנות את התבניות והקיבעונות השליליים הנמצאים בתת מודע ולהחליפם בתפיסות חיוביות.


🌿מהו טיפול NLP? ניתן ללחוץ על 'שיטת NLP' להמשך קריאה


לכולנו יש זיכרונות קשים או כואבים מהעבר אשר מלווים אותנו בהמשך חיינו. מספיק לעיתים זיכרון כואב אחד בכדי לשנות את האמונה בעצמנו. שיטת NLP עוזרת קודם כל לסלוח ולשחרר את הכאב שיצרנו סביב אותו זיכרון והיא עוזרת לנו ליצור תבנית חדשה שאינה תלויה בזיכרונות עבר.


חיזוק דפוסים חיוביים והכרת תודה - בשיטה זו יש מיקוד רב על חוזקות, התנהגויות והרגלים חיוביים ואנו יכולים לבנות פרספקטיבה חיובית יותר החיים ועל עצמנו ולחוש יותר שלווה ושלמות.


הרפיה בדמיון מודרך הוא כלי קוגניטיבי המאפשר תרגול מנטלי להתנהגויות הקשות ליישום ביום יום. לכן אם ישנן התנהגויות והרגלים שאנו רוצים לסגל לעצמנו, הרפיה בדמיון מודרך יכולה להוביל אותנו אל השינוי הרצוי. בעזרת שינוי זה נוכל גם לחוות הצלחה ובכך להעלות את תחושת המסוגלות. בנוסף הרפיה זו עוזרת לחזק את האמונה בעצמנו, לחזק את החיבור העצמי ולהכיר טוב יותר את המשאבים שעומדים לרשותנו ולדעת כיצד להוציאם לפועל.




"ניתן לפתח תפיסת מסוגלות עצמית באמצעות זיהוי הכוחות והיכולות, הגברת המודעות לכוחות ויכולות, פיתוח אמונת האדם בעצמו ויצירת הזדמנויות אישיות וקבוצתיות לביטוי יכולותיו".

(בנדורה)


#טיפול #טיפולnlp #התחדשות #טיפולבהתקףחרדה #חרדה #טיפולבחרדה #טיפולמיידיבחרדה #הפרעתחרדהטיפול #פתרוןלחרדות #נגדחרדות #nlp #אןנאור #דמיוןמודרך #טיפולבנשימה #נשימה #מדיטציה #פאניקה #הפרעתפאניקהטיפול #טיפולבכעס #טיפולמקצועי #טיפולבחוסרביטחוןעצמי #טיפולבזוגיות #טיפולזוגי #טיפולחוסר #חוסרביטחון #קשב #קשבוריכוז #מומחיתלטיפולרגשי #היפראקטיביותבילדים #טיפולבצפון #עבודהסוציאליתקלינית #חינוךבשילובאומנויות #יישובסכסוכים #מטפלתבNLPבמבוגרים #נפגעינפש #שיקוםוהחלמה #שיקום #נוערבסיכון #הצלחה #הצלחהעסקית










71 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Commentaires


bottom of page